Spis dig sund med antiinflammatorisk kost
Spis dig sund med antiinflammatorisk kost

Skrevet af Kim Long Nguyen, 23. august 2021
Tags: Kost, Sundhed, Livsstil, Antiinflammation

Antiinflammatorisk kost er stadig ukendt for mange. Selve ordet antiinflammatorisk lyder svært og kompliceret, men det er faktisk ganske enkelt.

Antiinflammatorisk kost er ganske almindelig mad, som er lavet på friske råvarer. Der er fokus på bl.a. friske grøntsager, kylling, æg, fed fisk og nødder. Med andre ord er der fokus på råvarer med umættede fedtsyrer, let fordøjelige proteiner, fuldkorn, fibre og komplekse kulhydrater.

Formålet med denne kost er at dæmpe inflammation i vores krop, hvilket egentlig er betændelse i kroppen. Inflammation sætter kroppens immunforsvar på overarbejde, og kan opstå på vidt forskellige måder, eksempelvis:

 • Manglende motion
 • Vedvarende stress
 • Rygning
 • Dårlig søvn
 • Alkohol

Vi har hver især vidt forskellige livsstile og rutiner, dog bliver nogle mere udsat for ovenstående end andre. Det kan være kontorarbejde, hvor det er meget stillesiddende, stressede perioder på arbejde eller i det private, tid og overskud til motion. Og nogle af os kan endda have kronisk inflammation uden at tænke over det, hvilket desværre kan medføre til bl.a. gigt, hjerte-kar-sygdomme, diabetes type 2 og tarmproblemer.

At indføre en antiinflammatorisk kost i sin dagligdag er man på rette vej mod en sundere livsstil og velvære. At have en sund livsstil kræver en balance mellem kost, motion og plejning af sit helbred, som du alene kun kan gøre noget ved.

Til trods for et ønske om en sundere livsstil, er der ikke noget til hinder for, at du kan nyde noget usundt indimellem. Slik, kage, fastfood, alkohol eller lignende skal der også være plads til indimellem. Alt med måde som man siger, sålænge du formår at spise antiinflammatorisk i eksempelvis hverdagene. Antiinflammatorisk kost skal helst være din primære kort, hvor alt andet kan indtages en sjældent gang.

Det er nemmere at ændre sin kost, såfremt du forstår formålet, samt hvilken værdi kosten giver dig. Vi mennesker er vanedannende, så det bliver ikke en nem kamp. Så det handler også om at have interesse i at gøre en forskel på sin livsstil og velvære.

For mit vedkommende er det altafgørende at jeg har et godt helbred og har det godt med mig selv. Nogle dage er det op ad bakke med at spise sundt eller dyrke motion, men inderst inde ved jeg hvad kosten gør for mig og min krop. Så for mit vedkommende ser jeg på helheden af min livsstil, og i ny og næ tillader jeg mig selv at spise usundt. Det skal heller ikke være for kedeligt og stringent at vedligeholde en sund livsstil.

Antiinflammatoriske fødevarer

Grøntsager kan ikke anbefales nok, især kål. Langt de fleste spiser ikke nok grønt, selvom det anbefales 600g frugt og grønt om dagen. Disse fødevarer er rig på vitaminer, mineraler, fibre og er komplekse kulhydrater. Kroppen skal bruge mere energi på at nedbryde disse fødevarer, hvorfor det er sundt at få rigelig af disse. Samtidig har grøntsager og frugter gode egenskaber til bl.a. at sænke blodtrykket, kolesterol og forstoppelse. Det anbefales at få noget grønt til hver måltid.

Derudover er fedt også vigtig for kosten, men det skal være umættede fedtsyrer, som er det sunde fedt. Af umættede fedtsyrer kan følgende nævnes:

 • Fed fisk - laks, makrel og sild
 • Nødder - såsom mandler, valnødder, paranødder og macadamianødder
 • Avocado

Fuldkorn er også vigtigt at få med i sin kost, da det forebygger mod en række sygdomme bl.a. hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes, samt giver en bedre fordøjelse. Fuldkorn er også med til at holde dig mæt i længere tid. Af fødevarer kan følgende anbefales:

 • Havregryn
 • Rugbrød
 • Knækbrød
 • Brune ris
 • Fuldkornspasta

Ved at indføre antiinflammatoriske fødevarer i kosten, vil man også få mere overskud og energi. Med det rette brændstof til kroppen vil ydeevnen også optimeres både fysisk og mentalt. Og med tilføjelse af motion i livsstilen, er man godt på vej mod en sundere livsstil og velvære.

Det er aldrig for sent at pleje sin krop, men med sygdomme involveret vil vejen mod en sundere livsstil være noget mere besværlig.

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort