Kan man få for meget protein?
Kan man få for meget protein?

Skrevet af Kim Long Nguyen, 1. marts 2017
Tags: Kost, Sundhed, Proteiner, Makro

Protein er essentiel for at bevare og opbygge muskler, men der er også en grænse for, hvor meget protein kroppen kan optage.

Protein er nemlig byggesten for restituering og vækst af musklerne. Får kroppen ikke tilstrækkelig eller intet af denne makronæringsstof, vil kroppen ikke være i stand til at vedligeholde eller udvikle sig uanset hvor meget der trænes. Tværtimod vil det resultere i en formindskning af muskelmassen med tiden. Men omvendt kan kroppen så godt få for meget protein?

Ifølge en række videnskabelige undersøgelser kan et overforbrug af protein i en længere periode belaste nyrerne, men der taler vi i store mængder på min. 300 g om dagen for en person med normalvægt, dvs. ca. 70 kg. Proteinbehovet for den enkelte individ er ca. 1 g per kg kropsvægt. Dvs. vejer man 80 kg, skal der min. indtages ca. 80 g protein om dagen for at vedligeholde sine muskler. Dog skal det også understreges at antallet af indtagede kalorier også har en afgørende faktor mht. vedligeholdelse og opbygning af muskelmasse.

Er ønsket at bygge muskler anbefales det at indtage 1½ - 2 g per kg kropsvægt. For mit vedkommende vejer jeg ca. 76 kg, dvs. mit proteinforbrug skal ligge mellem 114 - 152 g/dag i alle ugens dage. Mængden af indtaget protein varierer fra dag til dag, men jeg indtager så vidt muligt min. 150 g protein, og det er for mit vedkommende tilstrækkeligt at bygge muskler.

I takt med at der opbygges flere muskler med tiden, vil ens kropsvægt også forøges, hvorfor proteinbehovet principielt også er ligeledes, men det har stort set ingen betydning da marginalen er meget lille. For hver kg muskel der opbygges, er proteinbehovet 1 - 2 g yderligere, hvilket ingen betydning har på den korte bane. Desuden er processen for at opbygge muskler en meget langsom proces.

Indtages der mere end kroppen har behov for, vil den overskydende mængde omdannes til glukose, hvilket kulhydrater også omdannes til, som er én af kroppens drivemiddel. Grunden til jeg understreger at det er "én af kroppens", er fordi fedt også kan være en drivemiddel for kroppen, men det vil jeg uddybe i et andet indlæg.

Jeg vil ikke gå i dybde med processen, men det er blot for at understrege at overskuddet af den indtagede protein omdannes til brændstof for kroppen, hvorfor en forhøjet indtag af proteiner faktisk ikke gavner musklerne, dog kan det godt påvirke nyrernes funktion, hvis det er en langvarig belastning. Jeg kan ikke selv bevise at det har en effekt på nyrerne, men da kroppen kun kan håndtere en vis mængde protein effektivt, er der ikke behov for at indtage mere end nødvendigt.

Og får man rigeligt af protein gennem kosten, er der ej behov for proteintilskud i form af pulver osv. Det vil simpelthen være spild af protein og penge, da proteintilskud ikke ligefrem er billigt.

Håber det har givet en vis indsigt i kroppens funktion ift. proteiner. Er der behov for yderligere afklaring så send os gerne en besked

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort