Så er det snart jul!
Så er det snart jul!

Skrevet af Kim Long Nguyen, 22. december 2015
Tags: Fitness, Kost, Faste

Julens glæder nærmere sig hastigt, og det er trods alt denne tid på året, hvor julefrokoster, fedtrige retter, samt fest og farver, kommer på banen.

December er den måned, hvor det ikke kun går ud over sin pengepung, men også sin form. Købe gaver, deltage i firma og private julefrokoster, you name it! Alle disse aktiviter optager meget af ens tid, hvis man på forhånd har en travl hverdag, og dermed mindre tid til at besøge træningscentret. Nu skal det jo også være sjovt at leve, så der skal absolut ikke skæres ned på det sjove, men hvad hvis jeg sagde til dig, at det stadig er muligt at holde sig i form?

Jeg har selv været i den situation, hvor jeg anså december-måneden som den største synder for formen. Det er svært at modstå samtlige julefristelserne, og det påvirker selvfølgelig ens samvittighed. Den samvittighed medfører dermed et nytårsforsæt, som går igen hos rigtige mange mennesker hvert eneste år, nemlig at tabe sig. Derfor boomer antallet af besøgende i træningscentrene i starten af det nye år, men falder hurtigt igen efter adskillige uger.

Hvad kan man selv gøre for at holde sig i form? Som så mange andre ting i verden, er alting mere klart for én, når man endelig har forstået det. Det samme gælder ens krop. Kroppens natur er vidunderlig på mange punkter, men omvendt har den også svagheder, som alt andet. Det er vigtigt at vide, at alles kroppe er forskellige. Vi har forskellige stofskifte, forbrænder fedt og bygger muskelvæv på forskelligvis. For at forstå sin krop bedre, er den enkelte individ nødt til at eksperimentere og kende sin krop bedre. Én ting vi har tilfælles er, at kroppen ikke er en muskelopbyggende maskine. Den del skal gøres i træningscentret, hvilket vi alle sammen godt ved. Kroppen er dog god til at lagre fedt, og den gør det fremragende! Samtidig er den også god til at forbrænde fedt, hvilket kommer bag på mange.

Fedt forbrændes hovedsageligt af kroppen, og ikke kun når man er aktiv, eksempelvis på løbebåndet. Derfor ser man altid "tyndere" ud om morgenen. I den tid man sover, høster kroppen energi fra madlageret, dvs. mavesækken. Så snart mavesækken er tom, sigtes der efter fedtdepoterne. Dvs. jo længere tid der går til kroppen får sit næste bid mad, formår kroppen at forbrænde fedt. M.a.o. jo længere tid du faster, jo mere fedt forbrænder kroppen. Med nutidens spisevaner, er de fleste vant til at spise min. 3 måltider om dagen, morgenmad, frokost og aftensmad. Ved at faste skubber man disse måltider længere ud på dagen, og i stedet for 3 måltider bliver det oftest samlet til 1 eller 2 store måltider. Størstedelen af fastetiden foregår i drømmelandet, hvorfor det gør det nemmere at faste i længere tid. Et eksempel kunne være at man slutter af med sin aftensmad kl. 19 og først spiser morgenmad ved 9-tiden. Denne form for faste vil jeg komme ind på i en anden artikel. Resultater vil kunne ses foran spejlet relativt hurtigt, hvis man faster i min. 14 timer, afhængig af antallet af kalorier der indtages. Selv faster jeg min. 16 timer om dagen, og formår at holde mig i form året rundt.

Konklusion

Det lyder måske skræmmende og helt hul i hovedet at faste, når man er vant til at spise i løbet af hele dagen. Det er i bund og grund et brud på ens nuværende spise-mønster, men kroppen tilpasser sig utroligt hurtigt. Jeg var selv meget skeptisk i starten, da mange fitness-udøvere anbefaler at man spiser 6 måltider om dagen. Problemet er bare, at vi alle sammen er forskellige. At det fungerer for én, betyder nødvendigvis ikke, at det også fungerer en anden. Bliver du frustreret over, hvor svært det er at holde sig i form, hvorfor ikke prøve andre muligheder? Jeg er kommet til det stadie, hvor jeg endelig har fundet lykken i livet efter mange års tovtrækkeri med vægttab, og håber derfor også at det lykkedes for dig.

Vælger du at hoppe på vognen sammen med mig, ønsker jeg dig alt det bedste og god jul på forhånd.

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort