Meget tunge vægte for at bygge muskler?
Skrevet af Kim Long Nguyen, 7. januar 2017
Tags: Fitness, Livsstil, Træning, Sundhed, Aktiv
Evnen til at bygge muskelmasse er meget forskellig fra person til person. Nogle har nemmere ved at bygge muskelmasse end andre, jeg var så ikke én af de heldige. Dog har jeg gennem tiden fået meget større forståelse for min krop, og hvad der virker bedst indtil videre.
Det kan sagtens lade sig gøre at bygge muskler med meget tunge vægte, dog kræves det at de muskelgrupper, der tages i brug, er vant til den tunge modstand. Trænes der med for tunge vægte end man er vant til, vil det typisk resultere i skader, samt dannelse af muskelvæv vil være minimal, grundet musklerne ikke stimuleres tilstrækkeligt.
Med andre ord er det endda muligt at få større muskler med lette vægte. Det afhænger af hvor trænet dine muskler er. Er du nybegynder eller ikke vant til at træne bestemte muskler, er det muligt at bygge muskler med lette vægte. Vigtigheden er, at de fokuserede muskler stimuleres tilstrækkeligt, dvs. den respektive øvelse kan udføres X antal sæt med X antal gentagelser. Eksempelvis tager jeg meget lette vægte ved biceps-øvelser, og med lette mener jeg 4-5 kg på hver arm. Det lyder ikke af meget, men med 4 sæt á 12-20 gentagelser er det nok til at stimulere mine biceps.
1. & 2. sæt rammer jeg typisk 20 gentagelser, hvor 3. & 4. sæt ender mellem 12-18 gentagelser. Denne træningsform fungerer fint for mig, og jeg ser løbende resultater, dog er det meget forskelligt fra person til person. Dog er der andre øvelser, hvor jeg tager meget tunge vægte men med færre gentagelser, dvs. 8-12, hvor jeg også kan se resultater. Blot fordi det virker for mig, er det ikke ensbetydende med at det også er gældende for en anden. Vi er trods alt forskellige, så det gælder om at eksperimentere med sin krop, og finde ud af hvad der fungerer bedst for én selv.
I princippet er det også muligt at bygge muskler ved træningsøvelser med sin kropsvægt. Dvs. armstrækker, burpees og diverse calisthenics-øvelser. Dog vil musklerne med tiden blive vant til den mostand, hvilket resulterer i at den respektive øvelse bliver for let, hvorfor der er behov for yderligere modstand eller flere gentagelser.
Dog skal det understreges at dannelse af muskelvæv ikke kommer af træningen alene. Musklerne dannes hovedsageligt i køkkenet og sengen, så det er ekstremt vigtigt at kroppen får den rette ernæring og rigeligt af det, samt får tilstrækkelig søvn, minimum 7-8 timer.
Kroppen har behov for energi for at være i stand til at danne nyt muskelvæv, og det er her ernæring og overskud af kalorier kommer ind. For lidt søvn stresser kroppen, og vil minimere dannelsen af muskelvæv. Er du generelt stresset, eksempelvis på arbejdet eller i det private, kan det også påvirke processen. Kroppen er i realiteten en meget kompliceret organisme, og har behov for at blive forstået og respekteret. Og for at gøre det hele endnu mere kompliceret, er kroppen utrolig god til at tilpasse sig til omgivelserne. Dvs. kører du ensformige øvelser og vægte i dit træningsprogram, vil kroppen på et tidspunkt have sværere ved at danne muskelvæv, idet den har en såkaldt hukommelse for hvad den udsættes for. Derfor er det også vigtigt at træningsøvelserne varieres fra tid til tid. Jeg kører jævnligt forskellige træningsøvelser til den samme muskelgruppe, for at variere træningen. Kroppen har brug for at blive overrasket indimellem, og det er ikke nogen nem sag, når man ikke ved hvad der skal til.
Viden betyder alt, når det kommer til træning og opnåelse af ens mål. Det hele virker meget uoverskueligt og overvældende i starten, men tro mig det er det hele værd. Så snart du har forstået din krop bedre, giver træningen meget mere mening, plus motivationen forøges og ens mål realiseres.
Jeg har selv været igennem hele forløbet, så jeg ved hvor hårdt og frustrerende det kan være, men husk på dette:
Hard work pays off!