Forskellen på kcal og kJ
Forskellen på kcal og kJ

Skrevet af Kim Long Nguyen, 26. juli 2016
Tags: Kost, Kalorier, Fitness

Har du undret dig over, hvorfor energiindholdet i fødevarer ofte angives i kcal og kJ, og hvad disse værdier betyder og hvad forskellen er?

Vi mennesker har behov for en vis mængde energi for at kunne fungere optimal. Uden energi vil vi ikke være i stand til at overleve. Denne form for energi får vi kun via kosten, men ift. makronæringsstofferne er kulhydraterne vores primære energikilde.

kcal står for kilokalorier, mens kJ står for kilojoule. Den faglige terminologi for energi er rent faktisk Joule, mens fitness - og ernæringsbranchen stadig benytter kalorier. I princippet er det ligegyldigt om der benyttes kalorier eller Joule. Det vigtige er at have en måleenhed, som kan måle ens energiindtag, præcis som kilometer og mil. Til trods for at kcal står for kilokalorier, er det fagligt forkert at benytte termen kalorier i daglig tale, da 1 kcal svarer til 1000 kalorier. Dog er det blevet ganske normalt at benytte termen kalorier, da langt de fleste gør det.

Definitionen på en kalorie er:

  • Den energi der kræves til opvarmning af 1 gram vand 1 grad celsius, eksempelvis fra 14°C til 15°C

En Joule er:

  • Den energi der kræves til at skabe en effekt på 1 Watt i et sekund
  • Den energi der kræves at flytte et objekt 1 meter med en kraft på 1 newton

Da både kalorier og Joule er måleenheder, er det også ligetil at konvertere den ene måleenhed til den anden. En kalorie svarer nemlig til 4,1868 Joule, dvs. en banan på ca. 110 kcal svarer til ca. 460 kJ.

Årsagen til at der er 2 forskellige enheder, er faktisk meget simpel. Nogle lande benytter stadig kcal, såsom USA og UK, mens langt de fleste er begyndt at hælde til kJ, i naturvidenskaben. Derfor bliver begge værdier angivet på fødevarer, således samtlige parter tilfredsstilles. Dog er kcal stadig udbredt i fitness-industrien, både i daglig tale og cardio-maskinerne. Selvom Joule er den "nye" måleenhed, er det ikke ligefrem muligt at afskaffe kcal, sålænge denne stadig er i brug.

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort