Kalorietælling
Kalorietælling

Skrevet af Kim Long Nguyen, 3. januar 2016
Tags: Kost, Kalorier, Kalorietælling

Tanken om at tælle kalorier var noget af det sidste jeg ville gøre i mit liv, hvilket jeg nu fortryder ikke at have gjort for længst. Jeg antog simpelthen, at folk som talte kalorier, ikke havde mulighed for at nyde livets goder, og kun var begrænset til at spise grøntsager, kyllingebryst, rugbrød og diverse sunde fødevarer.

Nu hvor jeg tæller kalorier, har jeg faktisk ikke været lykkeligere. Er nemlig i stand til at spise alt det jeg har lyst til, uden at tage på i vægt, vel at mærke mens jeg faster og holder mig indenfor kaloriebehovet. Dog tæller jeg ikke kalorier hver dag, kun i hverdagene. I weekenderne har jeg mine såkaldte cheat-days, hvor jeg spiser og drikker det jeg har lyst til. Det skal jo også være at leve, hvorfor jeg indimellem tager i byen med drengene og spiser alt muligt med kæresten.

Hvordan tæller jeg så kalorier?

Mine vigtigste værktøjer, som jeg absolut bruger hvergang, er min madvægt og app'en MyFitnessPal. Madvægten siger sig selv, da kalorierne beregnes ud fra fødevarernes vægt. App'en benyttes til at holder styr på antallet af kalorier indtaget i løbet af dagen. Der er andre gode funktioner i app'en, som jeg er en stor tilhænger af, såsom stregkode-scanner og beregning af sin kalorebehov ift. ens alder og højde. Kaloriebehovet er selvfølgelig ikke eksakt, men det giver mig en indikation af, hvor meget jeg kan spise. Afviger vægten ift. den forventede resultat, skal kalorieindtaget blot justeres efter behov. Eksempelvis har jeg spist følgende i dag, dog er kalorieindtaget højere end mit kaloriebehov, hvilket er på 2400 kcal, idet jeg er i gang med at bulke eller tage på i vægt.

Madplan

Mit mål er at øge muskelmassen, og det kræver kulhydrater, fedt, proteiner og sidst, men ikke mindst, at være i kalorieoverskud.

I princippet kunne jeg spise løs, da jeg vil tage på, men problemet er, at indtager jeg for mange kalorier, kommer der meget mere fedt på kroppen end jeg har brug for, hvorfor kalorieindtagelsen kun overskrider med 200-300 kcal.

Ved at tælle kalorier har jeg fuld overblik over, hvad jeg propper i kroppen. Dermed har jeg også kontrol over, hvilken retning jeg vil bevæge mig imod, dvs. vedligeholdelse af vægten, bulke eller cutte. Vejning af maden og kalorietælling er blot en livsstilsændring, og for mit vedkommende får jeg meget mere glæde og i kombination med træningen, giver det også mere mening, da jeg har fuld overblik over, hvilke mål jeg vil opnå i løbet af året.

Så hvis du er én af dem, som knokler igennem i træningscentret og ikke kan se resultater, uanset om det er vægttab eller vægtforøgelse, vil jeg anbefale dig til at tælle kalorier. Det kan godt virke grænseoverskridende at gøre det i starten, men du vil med garanti få meget mere glæde, når du endelig er kommet i gang. Jeg vælger at veje maden i hverdagene, når jeg spiser hjemme, da det giver mere ro i maven at vide hvor mange kalorier, samt antallet af kulhydrater, fedt og proteiner, jeg har indtaget. Du kan også nøjes med at veje det i en periode, blot for at få en indikation af, hvor meget du egentlig må spise for at nå dine mål.

Det var alt for denne gang. Fortsat god søndag og på gensyn.

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort