Du er hvad du spiser
Du er hvad du spiser

Skrevet af Kim Long Nguyen, 12. juli 2016
Tags: Kost, Sundhed, Proteiner, Kulhydrater, Fedt, Makro

Mad har en afgørende betydning for, hvordan kroppen fungerer udover at være kroppens energikilde. At indtage mad er en nem sag, men at fodre kroppen med de optimale næringsstoffer er en hel anden.

Mad har en utrolig stor påvirkning på kroppens ydelse. Er ens madkilde primært junkfood og søde sager, efterlader det tydelige spor på kroppen.

Jeg begyndte at spise relativt sundt for ca. 10 år siden, da jeg for alvor ville gøre en forskel på min krop. Ikke kun var jeg overvægtig på det tidspunkt, men mine madvaner var virkelige usunde. Spiste meget fedtet mad, såsom burger, pommes fritter, friturestegte kyllinger og indbagte rejer og kylling. Der er store mængder af fedt i disse madkilder, og jeg følte mig mere og mere slasket og sløj.

På daværende tidspunkt vidste jeg ikke bedre. Mine forældre drev på det tidspunkt en restaurant, hvor de bl.a. solgte de ovennævnte madvarer, hvilket forværrede min vægt.

Jeg får helt klart kvalme af at tænke tilbage på dengang, men på den anden side er jeg lettet over at have overkommet den dystre tid. Så jeg kan sagtens forstå andre, som har svært ved at give slip på de usunde madvaner. Godt nok er de mere velsmagende, men har man et mål og er villig til at gøre en forskel, er man nødt til at ændre sit mindset.

I dag er jeg et helt andet mennesket, hvor mit syn på mad har ændret sig fuldstændigt. Jeg ved, hvilke typer mad der gavner min krop og omvendt, dog skal der også være plads til det usunde i ny og næ. Det skal også være sjovt at leve.

Når man snakker om at spise sundt, er det primært madkilder, hvor der indgår et hav af mineraler og vitaminer. Det kan eksempelvis være frugter, grøntsager osv. Disse madkilder er rige på mikronæringsstoffer, hvilket kroppen har behov for. Ikke kun er der behov for disse, men kroppen har rent faktisk også behov for proteiner, kulhydrater og fedt for at kunne fungere optimalt. Disse kaldes for makronæringsstoffer.

Grøntsager og frugter indeholder eksempelvis et begrænset mængde af kulhydrater og proteiner, dog intet fedt. Kød indeholder til gengæld masser af proteiner og fedt, men ingen kulhydrater. Derudover er der brød, ris og pasta, som indeholder store mængder af kulhydrater, hvor fedtet og proteiner er begrænset.

Mange ser skævt på fedt, da fedt er usundt. Det er vigtigt at vide, at kroppen også har brug for fedt, dog med måde. Der findes mættet og umættet fedtstoffer. De mættet fedtstoffer betragtes som at være kroppens fjende. Disse indgår typisk i friturestegte mad, kød, dressing, mejeriprodukter osv. Indtages denne type fedt i store mængder, kan det forårsage forhøjet kolesteroltal, åreforkalkning og blodpropper.

De umættet fedtstoffer er modsat til gavn for kroppen, da disse modvirker kolesteroltallet, åreforkalkningen og blodpropper. Disse fedtstoffer findes bl.a. i nødder, frø og kerner, fede fisk, olivenolie, advokado osv.

Det er vigtigt at understrege, at blot fordi de mættet fedtstoffer ikke har den store fordel for kroppen, er det ikke ensbetydende med de skal udelades. De skal bare indtages med måde.

Proteiner er til gavn for muskelmassen, mens kulhydrater er kroppens energikilde. Nogen forbinder kulhydrater som at være usunde, hvilket ikke er sandt.

Overvægt kommer som følge af for høj indtagelse af kalorier, dvs. indtager man flere kalorier end kroppen har brug for, vil det sætte sig på sidebenene. Sagt på en anden måde, kan du sagtens tage på ved at spise for mange grøntsager og frugter. Selvom grøntsager og frugter er sunde madkilder, indeholder de stadig kalorier, så selvom du spiser sundt og får rigeligt af mikro - og makronæringsstoffer, kan du stadig tage på, hvis kaloriebehovet overskrides.

Håber dette indlæg har givet dig et større indblik i kost og de forskellige madkilder. Har du behov for at vide mere om kulhydrater og makronæringsstoffer, kan du læse mere om emnerne i de forskellige links:

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort