Periodisk faste
Periodisk faste

Skrevet af Kim Long Nguyen, 28. december 2015
Tags: Kost, Sundhed, Intermittent fasting, Livsstil

Der findes et hav af forskellige faste-metoder, som kan være svært at overskue, hvilken man skal afprøve. Fælles for dem alle er, at jo længere tid der fastes, jo mere fedt formår kroppen at forbrænde. For mit vedkommende, startede jeg ud med intermittent fasting eller periodisk faste. Denne diæt er ganske simpel, idet det blot går ud på, hvornår man må spise og ikke må spise. Det kan tilgås på adskillige niveauer, afhængig af ens hverdag og fysiske aktiviteter, både på arbejde og i træningscentret.

Nu arbejder jeg selv i et kontormiljø, hvor man er meget stillesiddende. Har derfor ikke et stort energibehov, og kan dermed faste i længere tid. Startede ud med 16/8, hvilket betyder 16 timers faste og 8 timers spisevindue. 16 timers faste er meget overskueligt, da størstedelen af fasteperioden foregår i min søvn. Mit typiske spisevindue er frokost kl. 12 og aftensmaden afsluttes senest kl. 20. Fra dette tidspunkt til frokosten dagen efter, indtager jeg ikke flere kalorier, da fasteperioden påbegynder så snart aftensmaden afsluttes. Du har selvfølgelig lov til at indtage kaloriefrie væske, såsom vand, sort kaffe og te. Personligt holder jeg mig kun til vand, da det fremskynder fedtforbrændingen, men det er helt op til dig, hvordan du vil styre det.

Har du en energikrævende hverdag, kan du blot justere på fasteperioden og spisevinduet. Eksempelvis kan du starte ud med 14/10, hvis 16/8 er for hårdt eller kun faste nogle dage om ugen. Nu har jeg fastet i en længere periode, hvorfor jeg nu faster hver dag fra 16 - 24 timer, da min krop har tilpasset sig. 24 timers fasteperiode er ikke anbefalingsværdig, hvis man er nybegynder.

Der vil helt klart være perioder i løbet af ens faste, hvor kroppen skriger efter mad. Det er netop i disse perioder, hvor selvdisciplinen kommer på prøve, dog vænner kroppen sig relativ hurtig til de nye spisevaner. Koldt vand dæmper sulten markant, hvis det er ulideligt.

Intermittent fasting skal ikke betragtes som en slankekur. Diæten indikerer blot, hvornår du må spise, og ikke må spise. Ikke kun formår kroppen at forbrænde fedt, men det har bl.a. også vist sig at have følgende effekter:

  • Kroppen skiller sig af med urene stoffer
  • Aldringsprocessen bliver langsommere
  • Reduktion af blodsukker
  • Holder stofskiftet stærkt og sundt
  • Lavere blodtryk
  • Lavere fedtforøgelse ved bulking
  • Træning i faste-tilstand øger fedtforbrændingen

Der er også et væld af livsstil fordele, såsom ikke at være en slave til at spise hele dagen. Moderne "kostvaner" prædiker en livsstil, hvor man spiser ret ofte og op til 6 gange om dagen. Man opnår en mere naturlig daglig energi, et bedre fokus, og bare lære at nyde og respektere sin mad. Periodisk faste kan være en simpel kost livsstil, som kan hjælpe dig med at tabe dig, men endnu vigtigere lære at slappe af og ikke tænke på mad hele dagen. Dog kan længere faste være stressende for kroppen, hvorfor det ikke er egnet til folk, som allerede har en stresset belastning eller sundhedsproblemer, såsom diabetes.

Hvordan jeg gør det

Personligt har intermittent fasting ændret mit liv markant, og jeg vil blive ved med det resten af mit liv. Mit spisevindue varierer mellem 1 - 8 timer om dagen, afhængig af hvor længe der fastes, med 1-2 hovedmåltider. Derudover spiser jeg ikke andet, ingen snacks overhovedet. Min kost består stadig af sund mad, men der er også mulighed for at nyde det mindre sunde, såsom slik, is, kage osv., når lysten melder sig.

Selve behovet for at spise hele dagen, er ikke noget jeg vil tage til mig længere. Ved at spise færre måltider i et mindre tidsrum, skabes mere frihed, da man bliver fri for at tænke på mad konstant. For mit vedkommende har jeg aldrig været mere glad og klar i hovedet, som jeg er nu. Er ikke længere bange for at spise usund mad, søde sager og junkfood, sålænge kaloriebehovet holdes indenfor rammerne. Den længere periodiske faste på 24 timer, benytter jeg et par gange om ugen, som en rensning af kroppen, og det fungerer rigtigt godt! Det benyttes typisk, når jeg har været i byen med vennerne dagen før eller skal på buffet-restaurant.

Med intermittent fasting er jeg i stand til at have en slank og sund krop året rundt. Det kræver en del erfaring at nå til det punkt, hvor ingen kan fortælle dig hvordan du skal spise, fordi du selv ved hvad der er bedst for din krop. Det kan kun opnås ved at eksperimentere med sig selv på forskelligvis.

Prøv det ad og se hvordan det virker for dig. Der er intet at tabe, udover fedt!

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort