Har du nemt ved at tage på?
Har du nemt ved at tage på?

Skrevet af Kim Long Nguyen, 11. april 2018
Tags: Fitness, Sundhed, Livsstil, Træning, Kalorier, Fedttab

Du kender helt sikkert nogen, som kan spise og spise uden at tage på, mens du har en frustrerende kamp med håndtagene på sidebenene.

Nogle har bare en krop, som er bedre til at forbrænde end andre, men ingen i denne verden kan bare spise løs uden at tage på. Alle har et kaloriebehov, og indtages der flere kalorier end kroppen har behov for, er det kun et spørgsmål om tid før kroppen genererer fedt på bl.a. sidebenene.

Kaloriebehovet afhænger af flere forskellige faktorer som følgende:

  • Aktivitetsniveauet
  • Tilstrækkelig søvn - min. 7 - 8 timer
  • Mængden af muskelmassen
  • Kosten

Vi har hver især vidt forskellige livsstile og personlige præferencer mht. kost og hvad vi vil bruge vores tid på. Dog er det vigtigt at vide, at det grundlæggende for kroppen er ens for os alle sammen. Dvs. har man et meget lavt aktivitetsniveau, men spiser for meget, vil det ikke komme som nogen overraskelse at man med tiden vil få forhøjet sin fedtprocent. Det er også vigtigt at forstå, at kroppen er utrolig god til at lagre fedt, mens det kræver en større indsats at få forbrændt fedtet. Og er man en stor tilhænger af mad, ligesom jeg er, vil det kræve en større indsats at forhøje sin aktivitetsniveau, således der skabes en balance.

Det er også den primære årsag til, at folk træner, da formålet er at holde kroppen i form og vedlige. Nogen har et meget aktivt aktivitetsniveau, mens andre er knap så aktive. Har man en aktiv livsstil, er det ensbetydende med at kroppens kaloriebehov er større. Desuden jo større muskelmasse din krop har, jo bedre vil forbrændingen være.

Men det handler ikke kun om at træne, da vejen mod en sundere og slankere krop også gælder om at få sovet tilstrækkeligt og spise rigtigt. Søvnen har til funktion at restituere kroppen, og får man dermed ikke nok søvn i længere tid vil det stresse kroppen. Og med en stresset krop er det ensbetydende med, at kroppens funktioner ikke vil fungere optimalt. Eksempelvis vil din appetit og stofskifte ændres markant, og det vil bl.a. påvirke kroppens evne til at forbrænde kropsfedtet.

Kosten har også en afgørende faktor ift. fedttab. Består ens menu meget af usunde sager, dvs. kage, slik, chips osv. er det ikke ligefrem noget som kroppen råber hurra for. Det er nemlig dit smagsløg og lyst som skriger efter disse. Kroppen har det meget bedre af at få sunde råvarer, såsom:

  • Grøntsager
  • Frugter
  • Fisk, æg og kød
  • Brune ris og havregryn

Disse råvarer indeholder nemlig vigtig næring som gavner kroppen i form af kulhydrater, protein og fedt, som også kaldes for makronæringsstoffer, da de er rige med bl.a. fiber, mineraler og vitaminer.

I sidste ende handler det om at forstå kroppen, dvs. dens funktioner og behov. Har du en meget aktiv livsstil, men ikke får nok søvn eller ikke spiser sundt og rigtigt, vil vejen mod en slankere krop være sværere. Det værste du kan gøre mod din krop er at sulte dig selv, hvilket vil slide kroppen fuldstændig.

Næring er utrolig vigtig og uundværlig for kroppen, og den sunde vej at opnå fedttab på er at indtage lidt færre kalorier end kropppen har behov for, og dermed tabe sig gradvist. Jeg vil anbefale at indtage 500 kcal mindre end kaloriebehovet.

Hensigten med dette indlæg er selvfølgelig ikke at fortælle dig, hvordan du skal leve, men blot at guide dig mod den rette retning, hvis du ønsker at opnå en sundere livsstil. Dermed håber jeg også, at dette har givet dig mere indblik i, hvordan kroppen fungerer. Bestræber du dig dermed efter et sundere liv og forøget livsglæde, gælder det ikke kun om at forstå kroppen bedre og sætte et mål for sig selv, men det er ligeså afgørende at have selvdisciplin og viljestyrke for at opnå succes.

Har du behov for at vi hjælper dig i gang med bl.a. en træningsplan og kostplan, så er det bare om at komme i kontakt med os

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort