Er kulhydrater din fjende?
Er kulhydrater din fjende?

Skrevet af Kim Long Nguyen, 18. april 2017
Tags: Kost, Kulhydrater, Aktiv, Livsstil

Kulhydrater er én af vores vigtigste energikilder, som er vital for kroppens funktioner i at fungere optimal. Årsagen til at det er én af energikilderne, er fordi fedt også kan være en energikilde, hvor fokuset ligger i at indtage så få kulhydrater som muligt, men et højt indtag af fedt. Dvs. kroppen tilpasser sig til at udnytte fedt som brændstof, hvilket med andre ord kaldes for keto-diæten. Dette er dog ikke fokuset i denne omgang.

Men kan man indtage for mange kulhydrater?

Som det typisk er med livet, skal alting være med måde. Indtages der for mange kulhydrater end kroppen har behov for, vil overskuddet omdannes til fedtceller. Har man et aktivt livsstil, vil kroppen have et større behov for energi, hvorfor en større mængde af kulhydrater vil være nødvendig. Kulhydrater har nemlig den funktion at tilføre kroppen energi i form af insulin, dog er det vigtigt at være påpasselig med mængden af kulhydrater, da det på længere sigt kan resultere i overvægt, hvis kroppen får tilført mere energi end nødvendigt. Dvs. har man et inaktivt liv, vil behovet for kulhydrater være mindre. Kulhydrater er derfor kun en fjende, hvis kroppen ikke formår at forbrænde den tilførte energi. Holder man dermed meget af brød, pasta, slik, kager og andre kulhydratrige fødevarer, er det nødvendigt at have en livsstil som kan balancere denne kost.

Der vil være nogle dage, hvor aktivitetsniveauet er lavere end andre. I dette tilfælde kan man så indføre low-carb i disse dage, da kroppen ikke har behov for den samme mængde energi - dette kan være relevant eksempelvis ved restdays. Forståelse for kosten og de forskellige makronæringsstoffer, samt hvordan kroppen udnytter disse, har en afgørende betydning for resultaterne. Kulhydrater kan derfor både være kroppens ven og fjende afhængig af aktivitetsniveauet og størrelsen af den indtagede mængde. Det er ikke kun et spørgsmål om hvor aktiv man skal være, men også at forstå kosten og mængden heraf. Har man styr på begge faktorer, er det starten på den rette retning.

Stort set alle fødevarer er angivet med næringsindhold, hvorfor det gør det nemmere at tælle antallet af indtagede kulhydrater og kalorier, hvis man gerne vil være mere eksakt. Er ens mål at få størst udbytte af træningen, vil jeg anbefale at sætte sig ind i kosten og de forskellige makronæringsstoffer, samt deres funktioner, dvs. kulhydrater, fedt og proteiner. Har man forstået det fundamentale, kan man begynde at skrue på kosten afhængig af ens målsætninger.

Det er vigtigt at have forståelse for kosten, da kosten har en afgørerende rolle for kroppens funktioner. Det er aldrig for sent at optimere sine kostvaner og gøre mere ud af sin krop. Har du interessen og er villig til at gøre en indsats, så er det bare med at komme i gang. For mit vedkommende ser jeg det som en investering for resten af livet, idet ens livskvalitet og selvværd forøges med den rette forståelse og viden. Det er en uvurderlig egenskab, og jo større viden man besidder, jo nemmere er det at imødekomme og opfylde sine mål.

Menneskets krop er ikke nem at forstå, især når vores kroppe er vidt forskellige. Det er vigtigt at vide, at en andens kostvaner og tilgang til træning ikke nødvendigvis tilegner sig til én selv. Men det er en start at tage udgangspunkt i, som den enkelte kan afprøve om det fungerer eller ej. Inspiration har vi alle sammen behov for, men det er vigtigt at tænke i løsninger og ikke i forhindringer. Blot fordi det ikke fungerer for dig, er ikke ensbetydende med at din krop ikke er normal. Som sagt er vores kroppe vidt forskellige, så gør dig selv en tjeneste og forstå din egen krop. Det er den bedste investering du kan gøre for dig selv, og kræver blot tålmodighed og dedikation.

For mere indsigt i kulhydrater kan du læse mere her

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort