Er en kalorie blot en kalorie?
Er en kalorie blot en kalorie?

Skrevet af Kim Long Nguyen, 2. oktober 2017
Tags: Kost, Sundhed, Makro, Livsstil, Kalorier

Har det en betydning for kroppen, hvor kalorien kommer fra, dvs. om man spiser slik eller frugter?

Det er videnskabeligt bevist, at vi mennesker har behov for et vis antal kalorier for at vedligeholde kropsvægten. For mænd er det ca. 2500 kcal, mens det er ca. 2000 kcal for kvinder. Dog er der visse faktorer som spiller ind, hvilket kan påvirke kaloriebehovet, dvs. højden, alderen, aktivitetsniveauet og m.m. Men ift. om en kalorie blot er en kalorie, kan svaret være tvetydigt ifølge mine erfaringer og viden.

Der er stor forskel på, om ens kost består af sunde råvarer med højt indhold af mineraler og vitaminer fremfor søde sager. Det er vigtigt at forstå, at søde sager, såsom chokolade, is og kage, har et højt indhold af sukker og fedt. Og sukker forbinder man med kulhydrater, hvilket er kroppens drivemiddel, men der er også forskel på hvor kulhydraterne stammer fra.

Der skelnes mellem simple og komplekse kulhydrater, og det sidstnævnte gavner kroppen mest. Dvs. fuldkornsbrød, havregryn, grøntsager, brun ris og frugter er næringsrige fødevarer, som giver kroppen en mættende fornemmelse i længst tid, hvorimod søde sager blot tilfredsstiler smagsløget.

Vores kroppe drives af følgende makronæringsstoffer:

  • Kulhydrater
  • Proteiner
  • Fedt

Samtlige makronæringsstoffer er essentielle for kroppens funktioner og overlevelse, og udelader man den ene fremfor den anden, vil det med tiden påvirke kroppens tilstand, sundhed og styrke.

Med andre ord kan man sagtens overleve med en kost, som består af søde sager, men så er det kun et spørgsmål om tid før kroppen slides op og diabetes opstår.

Om en kalorie blot er en kalorie afhænger helt klart af, hvordan man ser sin krop. Går man op i sundhed, er svaret nej, idet man er, hvad man spiser.

Vil man opnå optimale resultater, samt en sund og stærk krop, skal ens kost afspejle sin livsstil, hvorfor jeg mener at en kalorie ikke blot er en kalorie.

Jeg ser ret ofte andre prøve at tabe sig ved at spise mindre, men ikke besidder den nødvendige viden og forståelse for sund kost. Og oftest skruer de op for grøntsager og frugter, men skærer gevaldigt ned for proteinerne, dvs. kød og fisk, idet de har den opfattelse at kød feder. Det er absolut vigtigt at indtage proteiner, idet kroppens styrke og muskler afhænger af proteiner. Og skæres der ned for denne, vil muskelmassen formindskes med tiden.

Mit råd er derfor at sætte sig ind i kosten og forstå hvad kroppen har behov for. Når man endelig indser, at kroppen bliver sundere og stærkere vha. sund kost, vil du ikke kun blive motiveret til at spise sundere men også få en øjenåbner for verdenen bag sund kost. Selvfølgelig skal der også være plads til det usunde i ny og næ, men hovedparten af ens kost skal bestå af ernæring som gavner kroppen.

Så derfor er en kalorie ikke hvilken som helst kalorie for mit vedkommende, idet jeg prioriterer hvad der gavner kroppen mest. Lev sundt og spis sundt, og du vil få masser af overskud og livsglæde retur!

Vil du have indblik i min kostplan så klik her.

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort