Sund mad er ikke nødvendigvis kedelig
Sund mad er ikke nødvendigvis kedelig

Skrevet af Kim Long Nguyen, 11. september 2017
Tags: Kost, Sundhed, Makro

Hvad er sund mad egentlig?

Mange forbinder sund mad for at være kedelig og smagsløs med masser af grønt og magert kød, såsom kogt kyllingebryst eller tun i dåse. Er dette aktuelt for dig, kan jeg sagtens forstå det kedelige i det, især i den lange bane. At spise noget som man ikke nyder, er ren tortur.

Sund mad skal ikke tvinges ned i maven, det skal nemlig også nydes.

At spise sundt handler i bund og grund om at tildele kroppen vigtige ernæringsstoffer, som består af livsvigtige mineraler og vitaminer. Grøntsager, frugter og nødder er eksempler på gode kilder med højt indhold af disse, men det er hellere ikke det eneste der er sundt.

Proteinrige kilder er også livsnødvendige, såsom æg, fisk og adskillige typer af kød. Proteiner er nemlig med til at vedligeholde kroppens muskulatur, dog er det vigtigt at understrege at det også er vigtigt at få en vis mængde fedt i kosten, især umættet fedtsyrer. Fedt har nemlig en række livsnødvendige funktioner for kroppens overlevelse, men det vil jeg ikke gå i dybde med i dette indlæg. Sidst, men ikke mindst, er kulhydraterne nemlig kroppens brændstof, og spiller dermed en stor rolle ift. fysisk ydeevne, eksempelvis træning og hård fysisk aktivitet.

Det er vigtigt at have en forståelse for kosten og makronæringsstofferne, dvs. kulhydrater, proteiner og fedt. Samtlige er nemlig essentielle for kroppen, hvorfor det er vigtigt ikke at udelukke den ene fremfor den anden, især fedt og kulhydrater, idet de fleste antager disse for at være fjenden mht. overvægt. Overvægt skyldes ikke pga. for højt indtag af fedt eller kulhydrater i kosten, men nemlig den mængde af energi der indtages ift. den mængde af energi der forbrændes.

Uanset hvilken kur eller diæt man er på, så er det vigtigt at prioritere vigtige ernæringskilder, som gavner kroppen. Det vil ikke kun holde kroppen sund, men også give en bedre ydeevne både fysisk og psykisk. Kage, slik og alt andet sødt er desværre ikke optimale kilder, idet disse har et meget lavt indhold af sunde ernæringsstoffer.

På den korte bane er det helt klart psykisk tilfredsstillende at indtage disse søde sager, men på den lange bane vil det sætte spor på kroppen, og den psykiske og fysiske ydeevne vil også falde drastisk. Der skal selvfølgelig være plads til disse usunde lækkerier i ny og næ, dog i begrænsede mængder. Livet skal også være sjovt, selvom man gerne vil være sund, hvorfor der findes Cheat-days

Det handler ikke kun om at give kroppen essentielle og gode ernæringsstoffer, men det er lige så vigtigt at have en forståelse for kosten. For mig er det psykisk tilfredsstillende at give kroppen gode og sunde kilder, idet jeg ved at det vil gavne kroppen. Mit mål er at have en god og sund fysik, hvor der skal være plads til uforglemmelige oplevelser med sin bedre halvdel, familie, venner osv. Det er det jeg kalder for livskvalitet og livsglæde, og jo sundere en krop man har, jo nemmere er det at udleve sine drømme.

Hvad er sund mad så? I min optik består sund mad af råvarer og fødevarer, som gavner og understøtter kroppens fundamentale funktioner. Ikke nok med det skal det også være mad, som man rent faktisk nyder. Sund mad, som smager godt, er i sig selv en motivationsfaktor ifm. træning, og vil dermed også skabe optimale resultater. Definitionen af sund mad kan derfor variere fra person til person, og det er derfor vigtigt at du selv finder din egen version, som tilfredsstiller dine behov.

Har du behov for inspiration, kan du følge med i min kost her.

Vi er trods alt vanedannende mennesker, og det kan derfor være overvældende for nogen at ændre sine madvaner. Men har man et mål om at opnå en sundere krop, samt få mere ud af livet, er det i hvert fald den rette tankegang mod den rette retning. Og det vil også være din livs bedste, hvis ikke vigtigste, investering at få en større forståelse og overblik over hvad kroppen får af ernæring, idet det vil være en læring som varer livet ud.

Det er aldrig for sent at komme i gang, dog er det selvdisciplinen der er den store udfordring. Tro på dig selv og tro på indsatsen, så vil du med tiden blive belønnet og målet realiseres.

Hvis jeg kan, så kan du også!

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort