Kan man stole på kalorieberegnere?
Kan man stole på kalorieberegnere?

Skrevet af Kim Long Nguyen, 2. januar 2019
Tags: Kalorier, Kalorietælling, Kost, Livsstil

Når det kommer til fedttab eller muskelvækst, er der en fællesnævner som er afgørende for, om kroppen går i den rette retning. Og denne fællesnævner er jo selvfølgelig mængden af indtagede kalorier.

Der findes et hav af kalorieberegnere på nettet, og vi har endda også én her på siden. Et spørgsmål der er dukket op af flere læsere, er nemlig hvor troværdig denne beregner er.

Inden jeg kommer ind på dette, vil jeg kort fortælle hvordan det hele startede for mig. Spoler vi ca. 4 år tilbage i tiden var det først der, jeg begyndte at sætte mig ind i kalorietælling for alvor. Havde godt hørt om kalorietælling før, men syntes det lød lidt tosset at skulle tælle sine indtagede kalorier.

Årsagen til jeg selv begyndte at tælle kalorier, var simpelthen fordi jeg ikke kunne komme i mål. Var både frustreret og forvirret over min krop, idet den ikke samarbejdede ift. mine forventninger. Trænede og trænede men resultaterne kom ikke.

Siden jeg selv begyndte at tælle kalorier og benyttede kalorieberegneren er der sket markante ændringer. Kroppen udviklede sig og samtidig fik jeg en større forståelse for kroppen.

Er det så ensbetydende med at man kan stole på tallene fra beregneren?

Kalorieberegneren er et godt redskab til at give ca. estimater for, hvad din krop skal have af energi om dagen. Man kan ikke stole blindt på beregneren, da beregneren ikke er præcis nok, samt ikke tager højde for samtlige faktorer. Og af faktorer er det primært aktivitetsniveauet for den enkelte, idet vi hver især har forskellige aktivitetsmønstre.

Det kan muligvis godt være at kalorieberegneren fungerer fint for en, men det er ikke ensbtydende med at det fungerer for dig. Vi er trods alt vidt forskellige.

Derfor er det vigtigt at betragte kalorieberegneren som et vejlende estimat og ikke hænge for meget fast i tallene. Det giver et vis overblik og overskuelighed at have et kaloriemål i baghovedet, men betragt det endelig ikke som et redskab der er skræddersyet til dig.

Det er derfor vigtigt som individ at eksperimentere med kaloriemålet. Dvs. er målet at bygge muskler, men kroppen får lidt for meget fedt på kroppen, er det ensbetydende med at der skal skrues lidt ned på kalorierne. Omvendt er målet at sænke fedtprocenten, og det går for langsomt, er det nok ensbetydende med at der skal skæres lidt mere ned for kalorieindtaget.

Det skal ikke være helt nemt, men det bliver nemmere med tiden, og desuden får man en større forståelse for kroppen.

For mit vedkommende er kalorieberegnere et fint redskab til at komme i gang med. Det er ikke perfekt, men det giver én selv et skub, idet der sættes nogle mål. Desuden er det også lidt nemmere at komme i gang, når man har et mål i sigte.

Min oplevelse med kalorieberegneren var, at det skubbede tingene i den rette retning for mig og kroppens udvikling. Der har været tider, hvor jeg tog for meget på eller ikke formåede at skære ned på fedtprocenten som ventet. Alt dette er blot nyttig læring, således man kan komme videre.

Desuden tæller jeg stort set ikke kalorier længere, da jeg har fået en større forståelse for kroppen, og blot spiser når kroppen har behov for ernæring. Er dog opmærksom på, hvad jeg indtager af næring, men det er så en anden snak om kost. Jeg kan derfor takke kalorieberegneren og kalorietællingen for at have givet mig den rette viden til at komme på rette spor.

Relevante indlæg

0 kommentar

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort